Menu

Dan kruha, vina in salam

Na grajskem dvorišču je že od leta 2014 v sklopu festivala mogoče prisluhniti tudi zvokom harmonike, obenem pa poizkusiti izjemne lokalne izdelke – domače salame, sir, slasten kruh in pa daleč naokoli opevano odlično posavsko vino. Dogodek je namenjen povezovanju turističnih društev, aktivov kmečkih žena, vinogradniških društev in salamarjev, ki s svojim delom in ponudbo prispevajo k pomembnim turističnim produktom ter dobesedno sooblikujejo okus turizma občine. Na zabave polnem grajskem večeru se obvezno okuša tudi Županovo vino, večer pa popestrijo domači narodno-zabavni ansambli.

Vabilu na »Dan kruha, vina in salam« po pravilu sledi tudi vabilo k peki domačega kruha. Na večer dogodka posebna komisija izbere kruh festivala, mojstrovino izpod rok domače, običajno ženske mojstrice.

Cena degustacijskega kozarca: 10,00 € (neomejena degustacija vina, kruha in salam).


Mladi Dolenjci in »Petkova pumpa«

»Grajsko dvorišče bo na poskok«

Mladi Dolenjci, trio, ki že več kot 20 let razveseljuje staro in mlado s ponarodelimi vižami, bo odlična družba ob otvoritvi letošnjega festivala, na dogodku Dan kruha, vina in salam, na grajskem dvorišču gradu Brežice.
Fantje, ki svojo priljubljenost iz leta v leto povečujejo, so s svojimi izbranimi besedili in hiti poskrbeli, da vsi poznamo začetek refrena »Nocoj, je druga rekla mi, tiste tri besede ...« ali pa »Le ti si edina«, »Meni ni za bogatijo« in še bi lahko naštevali.
Kot pravi priljubljeni trio, jim je bila narodno-zabavna glasba položena v zibelko, k vinu, kruhu in salami pa vsekakor spadajo viže iz bogate zakladnice odličnih glasbenikov. Prepričani smo, da plesa in dobre volje ob simpatičnem triu ne bo manjkalo, kar bo odlična popotnica ob začetku festivalskega dogajanja v Brežicah. Ne preostane drugega, kot da povadimo plesne korake polke in valčka, kajne?
Ob zvokih Mladih Dolenjcev bo dogajanje dodatno popestrila vsem dobro znana »Petkova pumpa«. Največja in najbolj divja vseslovenska veselica ne bo dovolila zadržanosti, saj je tradicija »pumpe« najboljša zabava ob harmoniki in dobri volji. Poletni večer na grajskem dvorišču bo tako odlična priložnost za druženje in ples ter razvajanje ob okušanju kruha, vina in salam domačih pridelovalcev.

dkvis program12617

na vrh